Sabtu, April 19, 2014
  facebook twitter rss
   
Text Size

ASIA-PACIFIC REGION WORKSHOP ON RADIATION DETECTION TECHNOLOGY

International Affairs Bulletin

The workshop was held on 13-17 January 2014 at the China Customs Radiation Detection Training Center (RTDC) in Qinhuangdao, China. The RTDC, which was set up in 2012, is a cooperative project between China Customs and US Department of Energy, in order to enhance the capability of China Customs in combating the illicit trafficking of nuclear and other radioactive materials and facilitate cooperation in ensuring the security of international trade supply chain.

Group photo

27 participants from six countries attended the workshop, namely from the People’s Republic of China, Hong Kong, Macao, Malaysia, Russia and Singapore. Malaysia was represented by Ms. Badariatunnisak Badri, Senior Assistant Director of Customs, Johor Bahru, and Mr. Yahya Sulaiman, Customs Attaché in Beijing. The team of experts, consisted of officers from the US DOE, the China Customs, the China Ministry of Environmental Protection, the China Atomic Energy Authority, the State Administration of Science, Technology and Industry for National Defence, and the Tsinghua University, contributed their expertise in the workshop.

During the workshop, participants, among others, shared their experience on radiation detection approaches in their own country, introduced to the packaging and transporting of radioactive materials, and sharing of best practices. The participants also made a field trip to the scanning and detection facilities at the Training Center to better understanding on the detection type and equipment used for scanning and detection, as well as interpretation of analysed data.

BriefingBriefing session by China Customs expert

The workshop ended with presentation of certificate to the participants by Mr. Du Xiangpei, the President of Chinese Academy of Customs Administration.

 

 

 

 

CADANGAN PELANTIKAN EJEN BAYARAN BALIK DILULUSKAN (APPROVED REFUND AGENT) UNTUK PEMBAYARAN BALIK CUKAI BARANG DAN PERKHIDMATAN (GST) KEPADA PELANCONGAN ASING DI BAWAH PELAKSANAAN SKIM BAYAR BALIK PELANCONGAN (TOURIST REFUND SCHEME)

Tender & Sebutharga

JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA

TENDER TERBUKA

Tawaran adalah dipelawa kepada syarikat-syarikat tempatan yang berpengalaman dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan sentiasa sah serta eP enabled bagi menyertai Tender berikut:

 

NO. TENDER

TAJUK

KOD BIDANG PENDAFTARAN

TARIKH LAWATAN TAPAK / TAKLIMAT

TARIKH TUTUP

4/2014

CADANGAN PELANTIKAN EJEN BAYARAN BALIK DILULUSKAN (APPROVED REFUND AGENT) UNTUK PEMBAYARAN BALIK CUKAI BARANG DAN PERKHIDMATAN (GST) KEPADA PELANCONGAN ASING DI BAWAH PELAKSANAAN SKIM BAYAR BALIK PELANCONGAN (TOURIST REFUND SCHEME)

 

221804 ATAU 221805

TIADA

6 MEI 2014 (SELASA)

Dokumen tender boleh dimuat turun daripada sistem e-Perolehan dengan mengemukakan salinan pendaftaran Kementerian Kewangan atau menghubungi PTJ Telecenter di talian : 03-88822304. Syarikat /pembekal yang ep enabled adalah syarikat/pembekal yang mempunyai kad pintar atau USB Token.

Fi perkhidmatan yang dikenakan bagi petender yang berjaya adalah sebanyak 0.4% bagi setiap nilai invois yang dikeluarkan tertakluk kepada had maksimum potongan sebanyak RM4,800.00 bagi nilai invois yang bersamaan dengan RM1.2 juta atau lebih.

Tawaran hendaklah dimasukkan ke dalam sampul surat berlakri dengan mencatatkan Tajuk dan No. Tender dan dimasukkan ke dalam Peti Tender yang ditetapkan di Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Cawangan Pengurusan Perolehan, Aras 8 Utara, Kompleks Kementerian Kewangan, No. 3 Persiaran Perdana, Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62596 Putrajaya sebelum atau pada pukul 12.00 tengah hari, pada tarikh seperti jadual di atas. Tawaran yang lewat tidak akan dipertimbangkan.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi 03-88822293

 

KEPUTUSAN SEBUTHARGA BAGI MEMBEKAL DAN MENGHANTAR JAM TANGAN LELAKI DAN WANITA UNTUK JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA

Tender & Sebutharga

Rating Pengguna: / 1
Kurang BaikTerbaik 

KEPUTUSAN JAWATANKUASA SEBUTHARGA JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA

SYARIKAT / PEMBEKAL

PERKHIDMATAN

TARIKH SURAT SETUJU TERIMA

 

TEMPOH KONTRAK

 

HARGA TAWARAN

BINTANG EKUITI SDN BHD (222722-X)

 SEBUTHARGA BAGI MEMBEKAL DAN MENGHANTAR JAM TANGAN LELAKI DAN WANITA UNTUK JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA

14 APRIL

2014

 

ONE OFF

 

RM153,360.00

   

KEPUTUSAN SEBUTHARGA PERKHIDMATAN PEMBERSIHAN BANGUNAN DAN PEJABAT DI WISMA KASTAM, UNIT PELABUHAN, ZPB FASA II/GPB, FASA III, FASA IV, UKPP, PENGUATKUASAAN MARIN, NBCT/PKBU, PELABUHAN SELATAN, BUNGKUSAN POS, ZPB PERAI, KOMPLEKS PENCEGAH.

Tender & Sebutharga

Rating Pengguna: / 1
Kurang BaikTerbaik 

JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA

PULAU PINANG

 

KEPUTUSAN JAWATANKUASA SEBUTHARGA JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA

SYARIKAT / PEMBEKAL

PERKHIDMATAN

TARIKH SURAT SETUJU TERIMA

TEMPOH KONTRAK

HARGA TAWARAN

 

JANJI MUTIARA TRADING

 

SEBUTHARGA PERKHIDMATAN PEMBERSIHAN BANGUNAN DAN PEJABAT DI WISMA KASTAM, UNIT PELABUHAN, ZPB FASA II/GPB, FASA III, FASA IV, UKPP, PENGUATKUASAAN MARIN, NBCT/PKBU, PELABUHAN SELATAN, BUNGKUSAN POS, ZPB PERAI, KOMPLEKS PENCEGAH, STOR BAGAN JERMAL DAN KOMPLEKS KASTAM SEBERANG JAYA (KKSJ) BIL.2/2014.

 

 

14 APRIL 2014

 

16/04/2014 – 15/04/2015

 

RM450,958.00

 

TENDER PERKHIDMATAN KAWALAN KESELAMATAN BERSENJATA DAN TANPA SENJATA DI JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA SELANGOR

Tender & Sebutharga

JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA SELANGOR

KENYATAAN TAWARAN TENDER

TENDER TERBUKA

1. Pelawaan ini adalah terbuka kepada syarikat-syarikat tempatan yang berpengalaman dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan sentiasa sah serta eP enabled bagi menyertai tender berikut:

 

BIL

 

NO.

TENDER

 

TAJUK

 

KOD BIDANG

 

TARIKH MULA IKLAN

 

 

TARIKH TAKLIMAT & LAWATAN TAPAK (WAJIB)

 

 

TARIKH TUTUP

 

1.

 

2/2014

 

PERKHIDMATAN KAWALAN KESELAMATAN BERSENJATA DAN TANPA SENJATA DI JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA SELANGOR

 

 

220801

 

10 APRIL 2014 (KHAMIS)

 

 

 

TARIKH:

15 APRIL 2014 (SELASA)

 

MASA:

9.00 PAGI

 

TEMPAT:

BILIK MESYUARAT UTAMA, ARAS 8, WISMA KASTAM SELANGOR, PULAU INDAH, PELABUHAN KLANG

  • Syarikat dikehendaki menghantar sekurang-kurangnya pegawai eksekutif atau pegawai yang menguruskan tender ini secara langsung.

 

7 MEI 2014 (RABU)

 

*Sebelum atau pada jam 12.00 tengah hari

 

2. Dokumen tender boleh dimuat turun daripada sistem ePerolehan dengan mengemukakan salinan Sijil Pendaftaran Kementerian Kewangan kepada PTJ atau menghubungi PTJ Telecenter di talian 03-3169 3812.

3. Iklan ini juga boleh diakses melalui laman web www.customs.gov.my dan www.eperolehan.gov.my

4. Setiap transaksi bagi kontrak yang melibatkan beberapa kali pembayaran (multiple payment) melalui sistem ePerolehan akan dikenakan fi perkhidmatan sebanyak kosong perpuluhan empat peratus (0.4%) dengan had maksimum RM4,800.00 bagi pesanan bernilai RM1.2 juta atau

5. Dokumen Tawaran Tender yang telah lengkap diisi hendaklah diserahkan secara atas talian melalui sistem eP serta dihantar secara manual dengan memasukkan ke dalam sampul surat berlakri. Tawaran Tender hendaklah dimasukkan ke dalam Peti Tender yang ditetapkan di Jabatan Kastam Diraja Malaysia Selangor, Cawangan Kewangan & Perolehan, Aras 5, Wisma Kastam Selangor, No.1 Jalan Perigi Nenas 7/1, Pulau Indah, 42907 Pelabuhan Klang, Selangor Darul Ehsan sebelum atau pada jam 12.00 tengah hari, pada tarikh seperti jadual di atas. Tawaran yang lewat tidak akan dipertimbangkan.

   

page 1 of 13