Ahad, November 23, 2014
  facebook twitter rss
   
Text Size
Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

SELAMAT MENYAMBUT HARI DEEPAVALI TAHUN 2013

Latest

Rating Pengguna: / 1
Kurang BaikTerbaik 

alt 

Pada kesempatan ini saya mengucapkan ‘ Deepavali Valthukal ‘ kepada semua warga kastam yang beragama Hindu di di seluruh tanah air. 

Pada tanggal 2 November ini masyarakat India yang beragama Hindu akan menyambut perayaan Hari Deepavali atau ‘ Pesta Cahaya ‘ sebagai tanda simbolik untuk menyatakan kebaikan mengatasi kejahatan berikutan dengan kejayaan Krishna, seorang dewa Hindu, menumpaskan Naragasura yang merupakan makhluk jahat yang telah mengancam kebahagiaan penduduk dunia. 

Sempena sambutan  perayaan Hari Deepavali  ini saya mengajak semua warga JKDM supaya sama-sama mengambil peluang berkunjung ke rumah rakan-rakan kita yang meraikannya. Peluang bertemu dan bermesra ini akan dapat mengeratkan perasaan muhibbah oleh semua warga. Akhirnya saya juga ingin mengingatkan seluruh warga yang akan menyambut perayaan ini serta warga yang pulang bercuti sempena perayaan ini supaya berhati-hati di jalan raya dan saya mendoakan semoga selamat sampai dan kembali ke destinasi masing-masing.

Sekian, salam hormat

                                                                                                                       

Dato’ Sri Khazali Bin Hj.Ahmad                                         

Ketua Pengarah Kastam Malaysia

 

 

Mengurus Keberhasilan Jabatan Kastam

Dato' Khazali Bin Haji Ahmad

Rating Pengguna: / 1
Kurang BaikTerbaik 

Berikut adalah teks ucapan Perasmian Mesyuarat Pengarah-pengarah Kastam Semalaysia kali ke 72 yang bertajuk Mengurus Keberhasilan Jabatan Kastam.

 

GST

Slide

Rating Pengguna: / 1
Kurang BaikTerbaik 
GST
   

Dasar Pematuhan ICT

Slide

GST
 

PANDUAN MEMBAWA BALIK DAN MEMBAWA KELUAR MAYAT ATAU ABU MAYAT

Panduan

Rating Pengguna: / 3
Kurang BaikTerbaik 

Mayat atau abu mayat warganegara Malaysia yang meninggal dunia di luar negara boleh dibawa balik ke Malaysia. Mayat atau abu mayat isteri atau suami yang bukan warganegara Malaysia yang meninggal dunia di luar Negara juga boleh dibawa masuk ke Malaysia untuk tujuan persemadian. Ahli keluarga atau sesiapa juga boleh membawa masuk mayat atau abu mayat bukan warganegara Malaysia dengan syarat mendapat kelulusan dari pejabat kedutaan Malaysia di negara berkenaan.

Prosedur yang perlu diikuti untuk membawa balik mayat adalah seperti berikut :

  1. Ahli keluarga atau sesiapa hendaklah mendapatkan permit mengimport mayat yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Sebarang pertanyaan mengenai permit mengimport mayat boleh dibuat di Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat atau melayari laman web Kementerian Kesihatan di alamat http://www.moh.gov.my.
  2. Semua mayat yang dibawa masuk akan disahkan oleh Pegawai dari Kementerian Kesihatan Malaysia di pintu masuk sebelum dibenarkan pelepasan.
  3. Lain-lain dokumen sokongan yang diperlukan adalah seperti berikut:

3.1       Airway Bill / Manifest / Train Load List (yang mana berkenaan).

3.2       Surat pelepasan dari operator lapangan terbang/pelabuhan (Melalui udara / laut sahaja).

Prosedur yang perlu diikuti untuk membawa balik abu mayat adalah seperti berikut :

  • Abu mayat dibenarkan dibawa balik ke Malaysia oleh isteri/suami/keluarga/saudara/rakan/wakil yang diberi kebenaran oleh ahli keluarganya tanpa memerlukan Permit Mengimport dari Kementerian Kesihatan Malaysia.
  • Prosedur yang perlu diikuti untuk membawa keluar mayat adalah sama seperti prosedur membawa masuk melainkan keperluan untuk mendapatkan permit membawa keluar mayat. Bagi abu mayat, pembawa hendaklah memaklumkan pegawai kastam yang bertugas di pintu-pintu keluar Negara mengenainya dengan menunjukkan dokumen-dokumen sokongan yang berkaitan.
   

page 7 of 70

Login untuk staf
Jabatan Kastam Diraja Malaysia